Pierzga 200 g Pallotyńska Pasieka
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Pierzga to inaczej pyłek kwiatowy składany przez pszczoły do komórki plastra. W jej skład wchodzą miód, ślina pszczół oraz pyłek kwiatowy. Pierzga w swojej formie jest zbitą masą, zalaną miodem i woskiem. Wokół każdego ziarenka znajduje się otoczka, która ulega rozpuszczeniu podczas procesu fermentacji, dzięki czemu przyswajalność zawartych w niej witamin i minerałów wzrasta kilkukrotnie.
Brak powietrza powoduje fermentację mlekową pierzgi, co zapewnia jej konserwację i czyni ją bardziej przyswajalną niż sam pyłek. Pierzga w porównaniu do pyłku zawiera mniej białka (o około 12%) i tłuszczu (o około 66%), z kolei zawartość cukrów jest wyższa o 60%.
Właściwości odżywcze
Pierzga jest bogata w witaminy (A, B1, B2, B3, C, PP, E, D, H, K, B12) oraz kwas mlekowy. Ponadto zawiera peptydy, enzymy, wolne aminokwasy oraz szereg minerałów (żelazo, potas, miedź, fosfor, sód, magnez, cynk).
Wysoka zawartość biopierwiastków sprawia, że pierzga wspomaga system odpornościowy i zmniejsza ryzyko wystąpienia niedoboru bioelementów. Ten cenny produkt pszczeli wspiera także walkę z wieloma chorobami i schorzeniami. Zalecaną dzienną dawką profilaktyczną spożycia pierzgi jest 15 gramów u osoby dorosłej. Leczniczo można stosować dwu lub trzykrotnie większą dawkę. W przypadku wątpliwości przed stosowaniem pierzgi warto poradzić się lekarza, szczególnie w przypadku kobiet w stanie błogosławionym, dzieci, młodzieży w okresie rozwoju oraz kobiet w czasie menopauzy.
Sposób spożycia
Pierzgę najlepiej spożywać dwa razy dziennie – rano na czczo i wieczorem. Jeśli zależy nam na spotęgowaniu leczniczych właściwości pierzgi, należy wsypać ją wieczorem do szklanki, zalać wodą, a następnie wypić rano przed posiłkiem.
Pierzgę pszczelą można stosować na wiele sposobów: zjeść lub rozpuścić ziarenka w szklance wody, soku, mleka czy miodu. Istotne jest jednak, aby płyn nie był zbyt gorący, ponieważ temperatura powyżej 40° Celsjusza niszczy większość składników odżywczych.
Co ciekawe, pierzgę można stosować także bezpośrednio na skórę – dzięki zawartemu w niej kwasowi L-mlekowemu wspomaga proces odnowy komórek.
Przeciwskazania
Pierzga pszczela jest substancją bardzo dobrze tolerowana przez organizm człowieka i nie powoduje skutków ubocznych. Wyjątkową sytuację stwarza uczulenie na produkty pszczele.
Przechowywanie
Pierzgę należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pojemność: 200 g
Numer pasieki: 28075615
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.