Pyłek pszczeli 100 g Pallotyńska Pasieka
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Pyłek pszczeli z Pallotyńskiej Pasieki. Pyłek jest produktem pszczelim znanym i stosowanym od wieków. Ten naturalny surowiec produkowany jest przez rośliny, w szczególności kwiaty. Jest zbierany przez pszczoły i mieszany z miodem, nektarem oraz śliną, a następnie przenoszony do ula. Pyłek stanowi pokarm dla pszczół i jest przez nie magazynowany.
Właściwości odżywcze
Jest to bogate źródło cennych składników odżywczych. Badania wykazują, że pyłek pszczeli zawiera ponad 200 różnych związków o działaniu korzystnym dla zdrowia. Pyłek zawiera białka, aminokwasy, lipidy, kwasy tłuszczowe, witaminy, cukry, związki fenolowe, biopierwiastki, a także dużą dawkę łatwo przyswajalnego żelaza.
Spożywanie pyłku reguluje proces metaboliczny, działa wspomagająco przy przeziębieniu, a także zwiększa apetyt u dzieci.
Pyłek pszczeli można stosować zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Spożywanie pyłku wpływa na odnowę komórkową, co prowadzi do odmłodzenia skóry oraz niwelowania przebarwień i zasinień.
Co więcej, wspomaga pamięć i koncentrację, dzięki czemu jest ceniony przez osoby, które pracują umysłowo. Pyłek ma też właściwości uspokajające.
Pyłek pszczeli ma znakomity wpływ na układ pokarmowy – reguluje jego pracę, ułatwia proces gojenia się wrzodów dwunastnicy, ułatwia trawienie i łagodzi nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.
Ma także zastosowanie w przypadku wystąpienia stanów zapalnych wątroby – ułatwia wydalanie toksyn, działa regenerująco i pomaga w leczeniu choroby alkoholowej. Pyłek pszczeli obniża poziom lipidów, trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w surowicy krwi. Wspomaga leczenie nadciśnienia i niweluje objawy alergii o różnym podłożu. Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Można go stosować w schorzeniach gruczołu krokowego.
Pyłek pszczeli zwiększa wydzielanie insuliny i wspomaga leczenie cukrzycy, ponadto poprawia wzrok i działa przeciwbólowo.
Ze względu na ogrom właściwości leczniczych, pyłek pszczeli jest ceniony w branży kosmetycznej i farmaceutycznej.
Stosowanie
Pyłek może być spożywany bezpośrednio z opakowania, jednak wówczas jest wykorzystywany przez organizm tylko w około 15%. Po rozdrobnieniu i napęcznieniu wchłanianie składników odżywczych wzrasta do 60-80%. Pyłek można zatem zmielić lub zalać ciepłą wodą (temperatura nie powinna przekraczać 45° Celsjusza). Ziarenka pyłku zanurzone w wodzie pęcznieją i po około 2-3 godzinach pękają uwalniając zawartość cennych składników odżywczych. Zamiast wody można używać także mleka, soków owocowych i warzywnych. Pyłek jest wspaniałym dodatkiem do konfitur, owsianek, marmolad, musów owocowych, twarogu oraz musli.
Przechowywanie
Pyłek należy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Pojemność: 100 g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.